כנס עשרה בטבת התשפ"ב – חברה, חירות ומוסר בעולם הדיגיטלי

חברה, חירות ומוסר בעידן הדיגיטלי – זמן סיכום

גשם עדין ירד בחוץ, בירוחם. זה די נדיר בימינו.
דיבור כנה, פנים אל פנים, התרחש בפנים. גם זה די נדיר בימינו.
המון דברים נדירים פגשנו שם, במדרשת באר בירוחם.
אנחנו בבית הלל מקדישים תמיד את יום עשרה בטבת לכנס ודיון סביב סוגיה חברתית ערכית – כפי שלמדנו מהרמב"ם, "יש שם ימים שכל ישראל מתענים בהם מפני הצרות שאירעו בהן כדי לעורר הלבבות לפתוח דרכי התשובה…". הכנס פונה לקהל צעיר והשתתפו בו תלמידות ממדרשות באר (ירוחם ואשדוד), רוני וכן מכינת פארן ערבה.
המון עושר: מעמד מרגש של סיום מסכת תענית על ידי מספר גדול של תלמידות, עיון בסוגיית היסח הדעת בעבודת השם מפי יו"ר בית הלל הרב מאיר נהוראי, והרצאה מרכזית מפי ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר, חוקרת המהפכה הדיגיטלית מהמכון הישראלי לדמוקרטיה. ד"ר שוורץ אלטשולר הציגה תמונת מצב של מספר מהפכות נפרדות שיוצרות יחד את התרבות הדיגיטלית היום: מהפכת האחסון והדחיסה, מהפכת הקישוריות ומהפכת הבינה המלאכותית. מהפכות שההשלכות שלהן המהפכות האלו נמשכות ומתגלגלות באופן שיש לו השפעות עצומות על החברה האנושית ועל היכולת לבחור, לקבל החלטות, לתת אמון במערכות ולקיים חברה כפי שאנחנו מכירים אותה.
המון שיח והקשבה: קבוצות דיון במגוון נושאים, בהן ישבו יחד צעירות וצעירים יחד עם רבנים ורבניות ושוחחו על פנים שונות של המרחב הדיגיטלי. הקשרים בין דיגיטל לעושר, אתגרי המחנכים לדור דיגיטלי, המתח בין פומביות לפרטיות, דתיות בעידן דיגיטלי, ועוד. שיחה רב דורית בה פערי המבט בין המשתתפים השונים רק העשירו את ההתרחשות. וכמובן, סלסילות לאיסוף מכשירים ניידים ומחשבה על מה שקורה ברגע הזה, של ההנחה והפרידה.
המון חשיבה: החלק האחרון של הכנס הוקדש לפאנל בנושא "אדונים או נשלטים – מהי חירות בעידן דיגיטלי". השתתפו הרבנית אוריה מבורך, הרב אברהם סתיו, ראש מכינת פארן ערבה עדיה קדמי סממה, ומנהל Mindcet אבי ורשבסקי, והנחתה הרבנית שלומית פיאמנטה. עלו עמדות שונות והתנהלה שיחה מרתקת: האם המהפכה הדיגיטלית מעבירה אותנו שינוי שאין עמו הרס? האם ה"השיטה", אופן הפעולה הרחב של הרשתות והעולם הדיגיטלי, מהווה עבורנו מערכת יחסים שתלטנית? האם גם בתוך העולם הדיגיטלי ניתן למצוא תוכן רגשי אמיתי? ואיך שומרים על צניעות ורגישות כלפי האחר שמבעד לרשת החברתית?
המון תודה לכל מי שיצרו את הכנס החשוב הזה ולכל המשתתפים בו, שהגיעו להעמיק מבט וחשיבה. כמו גשם במדבר, אנו רוצים להאמין, כֹּל אֲשֶׁר יָזְמוּ לַעֲשׂוֹת יהיה לטובה ולברכה.